Ayam Opor

opor

Ayam Opor is een heerlijk kipgerecht dat altijd wel in de smaak valt. Vooral kleine kinderen zijn er dol op. Menig kind in onze familie kreeg Ayam Opor als eerste vleesgerecht met rijst te eten. Vandaar de naam kindertjeskip. In mijn jeugd hadden we regelmatig uitgebreide koempoelans (lees eetfestijnen) waarbij er veel kindertjeskip was zodat er niet gezeurd werd onder het eten.

Wat heb je nodig:

1 kip

1 serehstengel

3 salamblaadjes

750 ml kokosmelk

5 eetl olie

 

Maak in een vijzel een kruidenmengsel van

1 grote ui gesnipperd

5 teentjes knoflook geperst

3 cm gember

2,5 cm kunjit

3 cm laos

3 theelepel ketoembar

1 theelepel djinten (komijn)

7 kemirienoten

klein beetje gula djawa (palmsuiker)

zout naar smaak

 

Bereiding

De de olie in een wok/wadjan en fruit daarin de boemboe. Voeg dan de kip, de sereh en de salamblaadjes toe en bak dit verder op voor zo’n 5 minuten.

Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat dit zachtjes stoven voor nog 30 minuten totdat de kip gaar is. Zoals de meeste Indische gerechten kun je het gerecht 1 of 2 dagen in de ijskast laten staan om de smaak lekker in het vlees te laten trekken.