De Bank anno Nu? Foei!!

AMSTERDAM ZUIDAS KANTORENDe PvdA noemt de bonussen bij ING en ABN Amro moreel en maatschappelijk verwerpelijk. “Aan de top is het pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen”, zegt Kamerlid Henk Nijboer in een reactie. Volgens de PvdA’er tonen bankiers hiermee aan dat ze niets geleerd hebben van de crisis.

‘Aan de top is het pakken wat je pakken kan.’ Ja, dat klopt. Meer dan 20 jaar is AAB mijn werkgever geweest. Een fantastisch instituut zeker in de ‘goede’ jaren. Zelfs de sky was niet de limit. Opleidingen, workshops, teambuildingweekjes in het buitenland. Het kon allemaal niet op. Wilde je een studie doen? Graag, stuur de rekening maar door. In die 20 jaren heb ik om de drie jaar een andere functie gehad. Vervelen deed je niet binnen de bank. Feesten en fusies, wat hadden we een lol.

Laatst haalde ik met een collega herinneringen op die zo ver terug gingen dat er niets eens computers waren. Nieuwe klanten mochten zelf hun rekeningnummer kiezen die je in het grote dikke boek dan doorhaalde. Stortingsformuliertjes typen en vreemde valuta berekende je razendsnel op de Kienzle. Rekeningnummers van vaste klanten kende je uit het hoofd en als er een klant ziek was, dan ging je het geld gewoon even brengen samen met een fruitmandje. Geen kleingeld? Dan even op de fiets naar het hoofdkantoor en met zijtassen vol, weer terug naar je werkplek. Dat waren nog eens tijden.

Maar de bank veranderde. Er was geen ruimte meer voor liefde voor het vak. Er moest gescoord worden. Dat was het begin van de bonuscultuur. Voor mij tijd om het kantorennet te verruilen voor het hoofdkantoor. Jonge carrièrelui die elkaar de bonus niet gunden. De oude garde die afhaakte. Het was de bank niet meer. De jongelui vonden de ouderen maar zeuren en die moesten eigenlijk maar met pensioen. Voor veel ouderen ging de techniek te snel. Die overgang was heftig. Zo zag je een oudere werknemer nog steeds op een oude typemachine ‘rammen’ terwijl intussen overal de elektrische typemachine zijn intrede had gedaan.

Met de komst van de computers was het voor veel werknemers gebeurd. Gingen ze niet met pensioen? Dan werden ze wel overgeplaatst naar een of ander oord zodat ze zelf wel zouden vertrekken. Een harde cultuur bleef over. De graaicultuur deed zijn intrede. Het ging goed met de banken. De salarissen waren hoog en naast de 13e maand kregen we op gegeven moment zelfs een 14e maand. Bonussen bestonden uit opties waardoor veel collega’s menig uurtje tijdens werktijd heeft besteed aan de handel. Dat was een sport geworden binnen de bank. Verkopen, nog niet…. ja nu! Het kon allemaal niet op. Een geweldige tijd. Toen werd het augustus 2008. In een klap was het onbezorgde leven voorbij. De crisis…

Er is een generatie bankmedewerkers die op het goede moment is vertrokken. De yuppen van toen knijpen hem nu omdat de aflossing van hun veel te hoge hypotheek van hun veel te dure huis hen naar de keel grijpt. De nu verplichte studies wegen zwaar naast alle kopzorgen. En je moet meekomen, want anders rolt je kop.

En nu was daar de hoorzitting over de bonus van een ton voor het bestuur van ABN AMRO. Ik zie ze zitten, de wittenboordenmaffia met hun geaffecteerd stemgeluid, die hete aardappel en schijnheilige lach. ‘Ja, we moeten die salarissen wel zo hoog houden, anders vertrekken de besten naar het buitenland!’, was de zwakke verdediging. Alsof wat er nu zit, het zo goed gedaan heeft! Wat ik dan niet snap: Als ze naar het buitenland willen, dan gaan ze toch? Er zijn genoeg geschikte kandidaten die wel in Nederland willen blijven en topfunctie binnen de bank willen. Dus dat is geen excuus. De bank waar ik ooit trots op was, is nu niets meer dan een zakkenvullend instituut waar het alleen maar draait om het grote geld.

Ben ik verbitterd? Nee hoor. Ik heb een prachttijd gehad en ABN AMRO was een hele goede werkgever. Maar ik heb geen begrip voor het huidige bestuur dat in een tijd van crisis en onzekerheid over de ruggen van het personeel zijn zakken vult. Met een nieuw ontslagrecht dat binnenkort in gaat, laat de top zien dat ze absoluut geen idee hebben wat dit voor de werknemers betekent. ABN AMRO heeft 28 miljard aan gemeenschapsgeld gekost. Jij en ik betalen nu ook nog hun bonus. SHAME ON YOU, ABN AMRO!!!!!

 

2 reacties

  1. Geweldig geschreven en zo is het .Ik heb me geërgerd op de manier waarop de commesarissen de hoge bonussen verdedigen .Zij leven in een ander universum Goed dat nu mensen opstaan en een weerwoord geven .

    1. Inderdaad Trude. En ik hoor dat het personeel zich nu ook laat horen. Goede ontwikkeling!

Gesloten voor reacties.