Oliebollen blues

Deze dagen maken me altijd een beetje melancholiek. Ik geniet enorm van het samenzijn met mijn familie. De band die we hebben is voor mij het belangrijkste in mijn leven. Nu zijn de kerstdagen alweer voorbij en stevenen we af op de jaarwisseling. Ik zie de oliebollen in de winkels en als ik ze ruik, zie ik mezelf weer als klein meisje in de keuken bij mijn moeder staan.
Op oudejaarsdag was ze altijd al heel vroeg in de weer. Grote schalen met beslag werden met krachtige hand geklopt tot een prachtig beslag. Ik moest haar dan niet storen want dat was niet goed voor het beslag. Vervolgens kroop ik in de woonkamer in de vensterbank want daar, voor de kachel, werden de schalen gezet. Een vochtige theedoek erover heen om de gist zijn werk te laten doen. Ik ruik het nu nog. Stil zijn en vooral niet onder de theedoek kijken.

Als het dan zover was, werd er gebakken. Oliebollen, appelflappen en pisang goreng. Het hele huis rook naar de vele baksels. Natuurlijk bleef ik in de buurt van mijn moeder want van de gebakken deegdruppels mocht ik snoepen. Als alles gebakken was, de keuken opgeruimd en alles was afgewassen, ging mijn mamsje naar boven om te douchen zodat ze niet meer naar oliebol rook. Als ze dan weer beneden kwam was ze prachtig! Met haar golvende haar, perfecte Chanel make-up en haar prachtige jurk was ze een plaatje om te zien en wat was ik dan trots. Nog even de nagels lakken in Chanel rood en ze was klaar voor het feest dat traditioneel bij ons plaatsvond.

Als het huis vol was met familie en vrienden was mamsje de perfecte gastvrouw. Mijn vader zorgde voor de muziek en de drank. John Pownel speelde tussendoor prachtig op onze piano. Voor iedereen werd gezorgd. Er was genoeg voor iedereen. In deze periode mis ik mijn mamsje het meest. Zij is een deel van die speciale sfeer. Ze is een onlosmakelijk onderdeel van mijn feeststemming. Nu vieren we het niet meer samen. Ze is ver maar gelukkig. Als wij hier het glas heffen zit zij met mijn zus en vrienden rond een kampvuur op het strand, haar blote voeten in het zand. Ze laat zich verwennen en bedienen. En misschien, heel misschien heeft ze stiekem toch wat oliebollen gebakken. Ze heeft deze zomer toen ze hier was speciaal een houten pollepel met een gat gekocht. Dat hoort, anders wordt het beslag niet goed.

Mam, geniet en laat je maar lekker verwennen. In mijn gedachten ben je toch lekker hier!

oliebol

2 reacties

  1. Marisa wat was dat een heerlijke tijd he. We waren zoveel jonger.
    Bij ons thuis was het mijn vader die de oliebollen bakten. Ik heb het hier een keer gedaan geen succes. Ja hoe kunnen wij dat evenaren he. Hele gezellige jaars wisselling

    1. Zeker een heerlijke tijd. Zo onbezorgd en je hele leven nog voor je! En inderdaad sommige dingen, zoals oliebollen bakken, moet je aan de experts overlaten. Jullie ook fijne jaarwisseling! Groetjes!

Gesloten voor reacties.