Marisa schrijft

Gedrag van je buitenlandse hond

Natuurlijk is iedere hond anders en heeft iedere hond zijn eigen karakter. Wat ik hieronder beschrijf is mijn persoonlijke ervaring met mijn honden en is dus niet leidend. Misschien dat jouw hond zich heel anders gedraagt.

Mijn honden waren in Suriname waakhonden en gewend om samen op jacht te gaan in de tuin. Vogels, slangen, hagedissen en awari’s, het maakte ze niet uit. Samen konden ze alles aan. Dit gedrag vertonen ze na een jaar in Nederland nog steeds. Samen uitlaten is voor mij best lastig want ze zijn behoorlijk sterk. Dus het liefst loop ik met een tegelijk. Ik ben zo veel meer tijd kwijt maar de kwaliteit van de wandeling is dat dubbel en dwars waard.

Ik heb ze echt moeten leren om netjes naast me aan de lijn te lopen, niet te trekken en niet uit te vallen naar iedere hond die voorbij komt. In het begin voelde ik me behoorlijk opgelaten tussen al die net opgevoede honden. Tenminste, dat was mijn beeld van de Nederlandse hond. Nu, een jaar later allen mijn honden nauwelijks op.

Paco luistert alleen als hij zin is maar loopt gewoon los tijdens de wandeling. Rennen achter een bal aan vindt hij heerlijk dus met zo’n werpstok kan ik hem aardig moe laten worden. Vega is een ander verhaal. Hij is wat ouder en dominanter. Niemand komt zomaar binnen. Dat is nog steeds een groot probleem. Het heeft me veel tijd en geld gekost om hem normaal uit te kunnen laten. Nu is hij zover dat hij netjes loopt  en alleen nog uitvalt naar grote honden.

Hou er dus rekening mee dat er heel veel tijd in gaat zitten.