Gelijkheid van tonen is niet eentonig

De politiek vond het blijkbaar nodig om Nederland te verdelen in slechts twee bevolkingsgroepen: Allochtonen en autochtonen. De media smult ervan en veel mensen slikken het ook nog eens als zoete koek. Maar is het jullie nooit opgevallen dat het altijd autochtone onderzoekers zijn die met prachtige rapportjes komen met negatieve ruis over allochtonen? Even voor de goede orde: ik ben absoluut tegen het woord allochtoon. Nog zo’n verzinsel van onze overheid. Er wonen kinderen in Nederland die nog nooit buiten de Nederlandse grens zijn geweest, maar toch allochtoon zijn. Ik ben trots op mijn allochtoon zijn. En jij? Weet jij wel zeker wat je bent? Zoek maar eens op internet. Er is vast wel een of ander zelftestje te vinden waarmee je kunt uitvinden aan welke kant van de lijn je staat. Maar dat ter zijde.

Tegenwoordig lijkt het in de mode te zijn om als autochtoon onderzoek te doen naar de allochtoon in welke vorm dan ook. Zo ook laatst bij Paul Witteman waar weer een of ander onderzoek over moslims werd gepresenteerd. Ik word er inmiddels een beetje moe van. Ik wacht op de eerste allochtoon die onderzoek gaat doen naar de autochtoon. Want eigenlijk hoor ik daar nooit wat over. Is de autochtoon dan zo braaf? Of wordt dat in de media gewoon voor de volledigheid en in het algemeen belang voor het algemeen nut maar achterwege gelaten?

Ik heb nog wel wat interessante onderwerpen om wat negatief geruis over onze autochtone medeburgers los te laten: Comazuipen, hooligan zijn, racistische spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden, vandalisme, palingtrekken en katknuppelen, carbid schieten, in het buitenland het liefst vakantie vieren waar veel Nederlanders zijn, alleen met pilletjes kunnen genieten van een dance event. Zal ik nog even doorgaan?

Ik wacht op de dag waarop al alle onderzoekers zich eens gaan richten op de positieve invloeden van onze prachtige multiculturele samenleving. Ze zijn er wel, maar nog veel te weinig naar mijn zin. We kunnen nog zoveel van elkaar leren. Gelijkheid van tonen hoeft niet eentonig te zijn.

kleurrijk