Het is traditie dat tradities veranderen

Ik werd weer eens uitgedaagd om een reactie te geven. Nog eenmaal geef ik hierover mijn mening: Ja ik ben tegen ZP, maar ik zou een hypocriete leugenaar zijn als ik zou ontkennen dat ik nooit het feest heb gevierd. Toen ik klein was, zat ik met angst en beven in het rokerige zaaltje waar Sinterklaas de kinderen een voor een naar voren riep. Ja, met angst en beven want ik wilde helemaal niet op schoot bij die man met die lange baard. Ik kan me herinneren dat ik altijd stiekem naar de pieten keek. Zij intrigeerden mij. Ze waren ondeugend en deden leuke kunstjes. Zij maakten het hele optreden wat luchtiger. Tenslotte was sinterklaas met zijn grote boek ‘serious business’.

Toen ik een jaar of 16 was, mocht ik een keer ZP spelen. Ik heb dat gedaan, want dit was een kans om de officiële intocht van dichtbij mee te maken. Ik genoot ervan om de kinderen van alles te beloven, waardoor de ouders mij boos aankeken en bij een enkeling de stoom uit de oren kwam. Ik werd tot de orde geroepen, want dat was niet de bedoeling bleek later.

Pas toen ik moeder werd en mijn man door zijn Surinaamse afkomst ieder jaar weer werd gevraagd om ZP te spelen, gingen mijn ogen open. We hebben onze kinderen nooit in het sprookje laten geloven en ze vonden het maar wat stoer dat zij het geheim kenden en de rest van hun klasgenootjes niet.

De discussie die ieder jaar weer in volle vurigheid losbarst is een discussie die niet alleen om ZP gaat, maar ook over het feit dat mensen een traditie moeten aanpassen die in hun ogen niets negatiefs heeft. Mensen gaan met hun hakken in het zand als het gaat om een kinderfeest. Het feit dat mensen hier zo verdomd moeilijk over doen, is een teken dat het dieper zit. Ze weten wel dat het fout is, maar ja hun hele leven kennen ze ZP in de huidige vorm en verandering staat in hun ogen gelijk aan moord. De kinderen? Het zal ze worst wezen wat voor kleur hij heeft, want ZP is die vrolijke noot in het geheel, maar de ouders raken opgefokt alsof de wereldvrede op het spel staat.

Zij die anno 2017 nog steeds de karikatuur van de zwarte mens in stand willen houden, moeten eindelijk eens onder die steen vandaan komen. Alles en iedereen, dus ook tradities, zijn aan verandering onderhevig. Tradities ontstaan en verdwijnen of veranderen. Neem nou luilak. Gingen we vroeger rond een uur of 4 de straat op met oude conservenblikjes achter onze fiets en een stuk zeep in de hand om de ramen in de buurt te bekladden, hoor ik nu een enkeling om een uur of 8 met een toeter voorbij komen. Als ik dan het ochtendnieuws bekijk, zijn er auto’s in de fik gestoken. Ook deze traditie is behoorlijk veranderd. Wie had er vroeger niet een touwtje in huis gespannen waaraan alle kerstkaarten hingen? Hoe meer je verstuurde, hoe meer je er terugkreeg die je dan vooral in het zicht ophing, zodat ieder zag hoeveel vrienden je had (lijkt FB wel). Iedereen stond op zijn achterste benen toen Valentijnsdag hier vaste voet kreeg. Nu is het geheel geaccepteerd dat de commercie weer een melkkoe heeft geïntroduceerd waar miljarden in omgaan.

Nu even terug naar ZP. Dat is een ander verhaal. De weerstand om dit aan te passen is groot. En waarom? Omdat het vooral de mensen met een donkere huidskleur die aanpassing willen. Bijgestaan door mensen met inlevingsvermogen, maar die tellen niet mee. Het gaat erom dat de volwassen witte Hollanders zich niet de les laten lezen, niet willen toegeven aan, niet willen aanpassen aan, niet willen luisteren naar die minderheid die er last van heeft. En dat riekt dan weer naar white privilege. Niemand komt aan onze Nederlandse traditie, al is die doorspekt van vooroordelen.

Maar de verandering gaat komen. Daar is geen houden meer aan. Het is traditie dat tradities komen en gaan. De eerste stappen zijn al jaren geleden gezet en die laatste sprong zal niet lang meer op zich laten wachten. Welkom groen, gele, paarse pieten! Nederland is niet meer wit, Nederland is gekleurd. De pieten dus ook!