Lena’s Kelepon

Soms is het opzoeken van een recept niet voldoende. Soms moet je zien en voelen hoe het gemaakt wordt.  Afgelopen zaterdag was zo’n dag waarop ik zou gaan zien en voelen. In mijn familie is er een ontzettend lieve dame die verschrikkelijk goed kan koken. Ze kan niet alleen heel goed koken, maar ze is ook nog gezellig. Zo iemand waar je je thuis voelt. Een warme persoonlijkheid en een echte lachebek. Ze wilde me Kelepon leren maken. Ik had het een paar keer geprobeerd, maar was niet tevreden over het resultaat en dus heb ik het haar gevraagd.  Eenmaal in de keuken bleef het niet bij Kelepon. Ook Kolak en Tahu Bergedel heb ik leren maken. Simpel en zo ontzettend lekker!

Lena, ontzettend bedankt dat je je geheime recepten, die nu niet meer geheim zijn, met ons wilde delen!!

Wat heb je nodig:

Een half zakje kleefrijstmeel

Pandan kleursel

Wat zout

Water op kamertemperatuur

Geraspte kokos op een bord

Gula djawa in stukjes

Een pan met kokend water (een wokpan werkt lekker)

Zeef

Hoe maak je het:

Omdat dit echt op gevoel gaat, voeg ik foto’s en een filmpje toe om de beschrijving hieronder toe te lichten.

Doe wat zout en het meel in een kom en voeg wat pandanpasta toe voor een mooie groene kleur. Voeg dan beetje voor beetje water toe totdat je een deeg hebt met de structuur van zachte klei. Onder de foto’s staat de link naar de video. Hierop is te zien hoe de structuur van het deeg eruit moet zien.

Pak met je vingers een kleine hoeveelheid deeg en druk met je duim een kuiltje. Doe er een stukje gula djawa in en rol er een balletje van.

Kook de balletjes een paar minuten, totdat ze boven drijven en vis ze met een zeefje uit het water. Direct na het uitlekker, rol je ze door de droge kokos en zijn ze klaar!

 

Lena”s Kelepon: (het deeg)