Lissabon, Lovabon!!

Ongeveer een maand geleden besloten we dat we drie keer per jaar een stad in het buitenland gaan ontdekken De stad die mijn man direct te binnen schoot was: Lissabon. Dus meteen geboekt want het was al half mei en we wilden niet in het hoogseizoen. Veel te warm en veel te druk om in een stad rond te lopen.

Met een boekenbon die ik voor mijn verjaardag had gehad, kocht ik de Lissabongids van Time to Momo. Geweldig handig boekje met voor iedere wandelroute een apart kaartje. Allerlei tips van locals zoals must see, must do en als belangrijkste: where to eat!

Als hobbykok en lekkerbek was dat ook deze reis een zeer belangrijk onderdeel van de ontdekking van Lissabon. Voordeel van Lissabon is, dat je door veel te lopen (Lissabon is op zeven bergen gebouwd) genoeg calorieën verbruikt om jezelf te laten verdrinken in alle heerlijke gerechten die Lissabon op de kaart heeft staan.

Meteen bij aankomst voelden we een bepaalde rust die je maar in weinig andere steden treft. Na een korte taxirit kwamen we in het oude gedeelte van Lissabon, Bairro Alto, waar ons hotel stond. Hotel9 Mercy. Een heerlijk hotel met zeer klantvriendelijk personeel, goede service en een zeer complete kamer. Enige nadeel was het aantal spiegels. Nee, niet te weinig, maar juist veel te veel. Zelfs in de ruime badkamer met stortdouche.  Want laten we eerlijk zijn, als je eenmaal de 50 bent gepasseerd, sta je niet te springen om jezelf in volle glorie te zien als je net de zeep uit je ogen hebt gewreven. Maar over smaak valt niet te twisten en verder is het hotel prima. Iedere dag nieuwe shampoo, conditioner, doucheschuim en bodymilk. Een Nespresso-apparaat incl. cups, een ijskastje en een flesje water bij aankomst maken dat je je meteen thuis voelt.

Toen ik in het vliegtuig Time to Momo las, zag ik op de foto’s dat Lissabon erg veel op Salvador de Bahia (Brazilië) lijkt. Niet verwonderlijk natuurlijk, gezien het koloniaal verleden. De steile smalle straten maakten het bijna een kopie maar dan 10x zo stijl, 10x zo smal en de bevolking 10x zo vriendelijk. Dat moet echt gezegd worden. De mensen zijn laid back, altijd bereid om je te helpen en iedereen spreekt Engels.

Na installatie op de kamer zijn we direct de straat opgegaan om een hapje te eten. Op aanraden van Time to Momo zijn we naar Antigo 1 de Maio gegaan en hebben daar zoals beloofd voortreffelijk gegeten. Je werd er inderdaad met flair bediend door een ober die zijn opperste best doet om alles in de Nederlandse taal uit te leggen.

We hebben in 5 dagen alle routes uit het boekje gedaan, bijna alle highlights bezocht en heel veel gegeten. Van ontbijt tot lunch en diner in tentjes die vol zaten met Portugezen. Want dan weet je dat je goed zit. Je moet wel van lopen houden, want ondanks dat speciale trams en liften de hoogteverschillen overbruggen, zie je door te lopen toch het meeste.

Ons favoriete ontbijtplekje: Padaria do Bairro, vlak bij ons hotel. Geweldige tapas als lunch bij Cruzes Credo aan de Rua Cruzes da Sé en ja, we hebben een favoriet restaurantje: O Boteco aan de Rua do Grémio Lusitano. Waarom favoriet? Omdat de bediening zo leuk is en het eten geweldig! Probeer er vooral de varkenswangen of de codfish. Ach eigenlijk is alles lekker daar. Je voelt je er thuis en ze werken er echt als team samen. Er is een open keuken dus je ziet de interactie tussen de kok en de bediening. Hoe ze met elkaar omgaan is zo relaxt.

Wat betreft het eten kan ik nog uren doorgaan. Inmiddels heb ik de beroemde Pasteis de Nata gemaakt, en ik moet bekennen dat het me erg goed gelukt is. Alleen het deeg nog perfectioneren en als ik dan 100% tevreden ben, zal ik het op de site zetten. Nu nog op zoek naar de varkenswangen!!

Kortom Lissabon is een absolute aanrader. Of je nou komt om te shoppen, om cultuur te snuiven, culinair te genieten of om je kuitspieren te trainen. Eat your heart out!

Pasteis de Nata