Luister naar de Banabeki

Toen ik gisteren vanaf de bank in ons kikkerlandje met een goede vriend in Suriname sprak werd mijn aandacht ineens afgeleid door een prachtig geluid op de achtergrond dat zo ontzettend vertrouwd klonk. Het was de klank van de Banabeki. Een prachtige vogel met een uitzonderlijke roep. Een variatie van verschillende tonen, fluitjes, schreeuwtje, piepjes en niet nader te omschrijven geluiden die per kolonie en per land verschilt. Eigen dialecten dus. Het heeft me dan ook uren gekost om het dialect te vinden zoals dat bij onze kolonie te horen was.

Mijn gedachten gingen terug naar de tijd dat we nog in Suriname woonden. Op ieder moment van de dag kon ik ze horen, want de Djamuboom aan de overkant van ons huis was een A1 locatie voor hun nesten. Grote, lange, hangende nesten van zo’n halve meter lang, die met grote precisie door de vrouwtjes werden gebouwd en die weerstand boden aan de sterke wind en tropische regenbuien. De wind speelde met de nesten die zo dicht bij elkaar hingen dat ze af en toe flink botsten. Na zo’n flinke bui lieten ze met veel geluid blijken dat ze in orde waren, en dat hun jongen nog veilig in hun nesten hingen. Een waar spektakel waar ik ieder keer weer van genoot.

Naast Banabeki’s, hadden we heel veel ara’s en amazones in de buurt. De ara’s vlogen in koppels over en de amazones in groepen van zelfs wel 400 tegelijk! Dat was een hels kabaal! Nu vraag je je af, hoe kom je aan dat aantal. Nou heel makkelijk, de groene amazones vliegen wel in groepen maar tegelijkertijd in koppels. Dus ik hoefde alleen de koppels te tellen en met twee te vermenigvuldigen.

Maar terug naar de Banabeki.

Het is een glanzend zwarte vogel met een knalgele onderrug. Ze leven in groepen en leven van insecten en fruit en leggen maximaal twee eieren per keer. Binnen twee maanden zijn de eieren uitgekomen en zijn ze voldoende volgroeid om uit te vliegen.

Stel je voor, je wordt wakker in je hangmat. De regent druppelt nog na en dan hoor en zie je dit….Wat is de natuur in Suriname toch wonderlijk, fantastisch en vooral onvergetelijk!