Mammies sambal

sambal2

Mammies Sambal is een heerlijke sambal met een eigen smaak die echt past bij de Indische rijsttafel. Ik ben er mee opgegroeid en ook mijn kinderen weten het te maken. Het is lichtelijk verslavend en wordt bij ons ook als broodbeleg en in de spaghettisaus en in de erwtensoep gebruikt. Jammieeeeee…Aduh, so lekkur ja…
Als je het goed afgesloten in de ijskast bewaart, is het heel lang houdbaar. Deze sambal is ook de basis voor andere gerechten zoals de telor belado of de terong belado.

Wat heb je nodig:

  • Grote pot sambal Oelek
  • Grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Suiker
  • Ketjap Manis
  • Laos (1 stukje)
  • Gember (2 cm)
  • Stukje trassi
  • Snufje zout
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het:
Verhit een ruime hoeveelheid olie in de pan en verkruimel de trassie. Met een houten lepel maak je de trassie fijn terwijl het bakt. Dan de ui  aanbakken tot glazig. Voeg de pot sambal toe samen met de laos en gember en blijf roeren en laat het even lekker pruttelen.
Doe er dan een scheut ketjap manis bij en twee flinke theelepels suiker.
Laat het lekker zachtjes sudderen totdat het vocht is verdwenen en alle olie boven is komen drijven. Bewaar de sambal in een goed afgesloten pot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.