Mijn Surinaams rijbewijs

verkeerAls je in Suriname woont, dan hoort daar ook een Surinaams rijbewijs bij. Nou is rijden in Suriname een belevenis op zich maar het nemen van rijlessen is ‘the ultimate challenge’!

Via kennissen komen we bij een rij instructeur in Paramaribo Noord terecht die alles kan regelen. Hij geeft zelfs 200% slaaggarantie! Hij laat ons zijn boek zien waar alle namen met foto’s in staan van mensen die ooit bij hem les hebben gehad. Zowaar ontdekken we een paar eeuwenoude familiefoto’s. De krasse bejaarde die met zijn even oude Toyota ons wel even gaat leren rijden in het Surinaams verkeer. Het examen wordt meteen aangevraagd want we hebben maar twee lessen nodig en omdat we al in bezit zijn van een Nederlands rijbewijs, hoeven we geen theorie examen te doen.

Met een constante snelheid van 30 KM/p uur en een instructeur die al op de rem trapt als de voorligger nog ongeveer 50 meter van me verwijderd is, geef ik braaf antwoord op wat simpele vragen die tijdens het examen ook gesteld kunnen worden. Mag je rijden als je alcohol hebt gedronken? Met een volmondig “NEE” beantwoord ik de belachelijke vraag. Maar zo belachelijk was de vraag niet! Dit is Su!! Natuurlijk mag je rijden als je hebt gedronken! Maar….als je het niet meer helder ziet, dan is het beter van niet.

Volgende vraag: Mag je doorrijden na een ongeval? Met een volmondig “NEE” beantwoord ik de belachelijk vraag. Maar zo belachelijk was de vraag niet! Dit is Su!! Natuurlijk mag je doorrijden! Als je het maar binnen 24 uur meldt bij de politie. Ik begreep ineens het rijgedrag hier. Het wordt je potverdomme zo geleerd! Na twee uur braaf alles vergeten wat ik in Nederland had geleerd was het de week daarna tijd voor het examen!

Aangekomen bij de politiepost Nieuwe Haven zien we onze instructeur al zitten. We zwaaien vanuit de verte naar hem. Geen reactie. We steken de weg over en op de middenberm zwaaien we weer…geen reactie…We staan voor hem en zwaaien nog een keer…”’Ja, ja….ik zie jullie wel!”, zegt hij verontwaardigd. Hij staat op en gaat naar binnen waarna hij met een agent naar buiten komt. Ik ga achter het stuur zitten, de agent gaat achterin zitten en de instructeur naast me.

Fa waka zegt de agent tegen de instructeur terwijl hij mij een min knikje geeft.

Ai’ zegt de instructeur, “A no e go bun nanga mi ai, mang! Mi mos go na atoso, mi ne sjie noti moro “ (Het gaat slecht met mijn oog mang, ik moet straks naar het ziekenhuis want ik zie niets meer! )

De agent knikt ongeïnteresseerd en gaat zijn krant lezen terwijl we starten met de toeristische route in de spits. Halverwege krijg ik een klap op mijn dij van de instructeur omdat ik maar liefst 40 reed in plaats van de toegestane 30. Pffeewww…ik veeg het zweet van mijn voorhoofd en ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel. Ik zie dat de agent nog verdiept is in zijn krant en hij heeft niets gemerkt.

Ineens kijkt hij op en zegt tegen de instructeur: laat haar terugrijden. De instructeur knipoogt naar mij en zegt me rustig naar Nieuwe Haven terug te rijden. Ik moet zeggen…Het ging fantastisch! Met stapvoets rijden en een agent die verdiept is in zijn krant kan er ook weinig fout gaan. Geen hellingproef, niet fileparkeren, gewoon de Coppenamestraat heen en weer…

Ik mag uitstappen. Ik kijk hoopvol naar de instructeur en de agent die onderling iets schijnen te bespreken en ik zie iets van hand tot hand gaan. Waarschijnlijk een pakje kauwgom ofzo, probeer ik naïef te denken. Ik mag naar binnen en daar zitten een aantal agenten op een rij. Als een kind dat op het matje moet komen bij het schoolhoofd, sta ik daar. Met mijn handen op mijn rug. Voorzichtig probeer ik: “en?”

Een strenge agent kijkt me heel serieus aan en zegt: ‘wat denkt u, u bent geslaagd! Alstublieft!

Ik krijg een papiertje waarmee ik mijn blauwe, zeer gewilde papiertje op mag halen en zo trots als een pauw verlaat ik het gebouw. Een paar dagen later, gewapend met een paar SRD’s en pasfoto’s haal ik mijn rijbewijs op. Ik zit achter het stuur en ik kijk smachtend naar iedere agent zodat hij mij zou aanhouden wegens ongewenste signalen achter het stuur. Ik wil mijn gloednieuwe rijbewijs laten zien maar helaas is mijn autootje waarschijnlijk te klein en te onopvallend of ik val niet in de smaak bij oom agent want ik heb m tot nu toe nog steeds niet hoeven laten zien.