Honey

2013-05-30 18.18.02Vanmorgen werd ik wakker met Honey in mijn hoofd. Honey, de zwerfhond die wij in Suriname iedere dag een bordje eten gaven. Ik leerde Honey kennen toen hij schuw en verschrikkelijk mager in de omgeving naar eten zocht. Een zwerfhond zoals zovelen in Suriname. Tot we hem op gegeven moment niet meer zagen. Dagen werden weken en weken werden maanden. Na een maand of drie was hij er weer. Sterk vermagerd, zijn botten staken uit en zijn ogen stonden dof.

Uit navraag bleek dat hij op de werkplaats in de buurt was overreden door een tractor. Hij lag onder de tractor te slapen en de bestuurder had hem niet gezien toen hij weg reed. De omstanders lieten hem aan zijn lot over en op eigen kracht en doorzettingsvermogen kwam hij er toch boven op. We hebben de dierenarts laten komen omdat hij een ontsteking had aan zijn poot. Zij heeft Honey geholpen en hem extra vitaminen en ontstekingsremmers toegediend.  Honey liet het allemaal gebeuren, zolang ik maar in de buurt was. Van andere mensen moest hij niets hebben. De achterburen, verguisden hem, verjoegen hem met stokken en stenen en hebben zelfs op hem geschoten. Ze vonden het een vieze vlooienbaal. Overigens nooit een vlo bij hem kunnen ontdekken. Nederlanders, die zoals zovelen van mijn landgenoten zich na hun pensioen in Suriname vestigen om daar weer de koloniaal uit te hangen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Honey werd weer sterk en vrolijk en danste altijd als hij me zag. Hij sliep in de onafgebouwde woning bij ons aan de overkant. En toen vertrokken wij, voorgoed. Nu, een jaar later rollen de tranen nog steeds over mijn gezicht omdat ik hem voor mijn gevoel in de steek heb gelaten. De nieuwe bewoners hadden beloofd om het voeden over te nemen, maar hebben hem na een paar weken na ons vertrek nooit meer gezien. De woning aan de overkant is afgebouwd dus zijn schuilplaats is ook weg.

Honey, als je nog leeft, dan hoop ik dat je ergens een nieuw gezin hebt gevonden die je een beetje liefde geeft. Als je het niet hebt overleefd dat hoop ik dat je rust hebt en achter de regenboog met Lola speelt. Ik zal je nooit vergeten…..