Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar, ik weet nu waarom zorg zo duur is.

Weet je, een paar nachten in het Alkmaars ziekenhuis deed me beseffen waarom zorg zo duur is. Dit wordt geen klaagzang, maar gewoon even de feiten op een rijtje: Voordat je wordt opgenomen in het ziekenhuis, ga je naar het opnameplein. Dat nam in mijn geval ruim 2 uur in beslag, waarvan ruim een uur wachttijd tussen de gesprekken door. Ik kreeg een gesprekje over intake, een gesprek met de anesthesist, met verpleging en apotheek. Daarvoor heb je thuis al digitaal een vragenlijst ingevuld die tijdens ieder gesprek ter sprake komt. Natuurlijk is het gesprek met de anesthesist enorm belangrijk maar in de overige gesprekken zaten veel dubbelslagen. Kortom de wachttijd was langer dan de totale gesprekstijd. Vier mensen aan het werk dat met de uitgebreide digitale vragenlijst ook door twee personen gedaan kon worden.

Ik word opgenomen en weer wordt door het verplegend personeel de vragenlijst doorgenomen. Dubbelcheck, heel goed. Dit zijn immers de mensen die aan je bed staan.

In de middag krijg ik de lunch. Heerlijk. Niets op aan te merken maar de pakjes vleeswaren en kaas zijn zo verschrikkelijk verpakt, dat de dame die het eten verstrekt het zelf voor de patiënten moet openmaken. Dat lijkt me niet echt efficiënt. Zelfs ik, met gezonde handen moest mijn tanden gebruiken toen ik aangaf dat ik dat zelf wel kon.

Dan krijg je de lijst voor het avondeten. Je gelooft het of niet, maar ik kan kiezen uit 16 gevarieerde gerechten! Ja, 16!!! Als patiënt heb ik daar geen bezwaar tegen natuurlijk, maar laten we eerlijk zijn. Is 16 niet een beetje overdreven? En dan nog 7 toetjes waar je uit kunt kiezen. Een gemiddeld restaurant heeft minder keuze!

De verzorging is ook zeer goed, al zie ik dat de verpleging zich uit de naad moet werken om alles bij te houden. De kamers zijn ruim met maximaal vier personen op een kamer. Veel vrijwilligers die een hoop werk uit handen nemen. Petje af!

Op mijn ontslagdag gaan we nog even langs de apotheek van het ziekenhuis waar iedereen bediend wordt met een kopje koffie of thee. Dat krijg ik bij mijn eigen apotheek niet hoor!

Ik zie met eigen ogen dat het Alkmaars ziekenhuis gedateerd is en een opknapbeurt flink nodig is. Zowel het interieur als de inventaris. Maar er valt volgens mij in efficiëntie ook nog heel wat te verbeteren.

Ik begrijp nu waarom ziekenhuiszorg zo duur is, maar in ieder geval is het in de Alkmaarse Noordwest Ziekenhuisgroep goed toeven!