Pinkeltje, lach jij maar!

pinkeltje

Pas geleden ontmoette ik na ongeveer 40 jaar twee vriendinnetjes uit Velsen Noord. Na een lange strandwandeling in Wijk aan Zee kwamen we terecht in een van de vele gezellige eettentjes en haalden we samen de herinneringen uit onze kindertijd op. Geroddeld over die leuke jongens en minder leuke jongens uit de buurt,  gepraat over de dingen die we uithaalden en over speciale plekken in Velsen Noord die in onze kindertijd een grote rol hadden gespeeld.

Naast de gedeelde herinneringen, was er een herinnering, waarvan we van elkaar niet wisten dat we die deelden.  Het ging om het volgende: Op de Wijkerstraatweg waren vele winkels. Een van die winkels was een Boekhandel: Boekhandel Laan. Voor boeken, schoolboeken, pennen en potloden, tijdschriften, noem maar op. Laan had het. En als hij het niet had, bestelde hij het voor je.

Als kind mocht ik altijd aan de hand van mijn moeder mee naar Boekhandel Laan. En als mijn moeder dan een nieuwe Burda bestelde, liep ik langs alle schappen om me te vergapen aan al die mooie boeken en schoolspulletjes. Er was een schap waar ik altijd naartoe werd getrokken. Het schap waar de boeken van Pinkeltje stonden. De gele glanzende kaften trokken me als een magneet. Ik wilde ze allemaal lezen, ik had er een heleboel omdat Pinkeltje heel speciaal was voor mij, want hier woonde hij! Ja, Pinkeltje woonde in Boekhandel Laan, gewoon bij ons in Velsen Noord! Ik dacht het niet alleen, ik was er gewoon van overtuigd!

Natuurlijk kwam ik er later achter dat de schrijver van de Pinkeltje boeken dan wel Dick Laan heette, maar dat Dick laan niet de eigenaar van de boekhandel was en dat Pinkeltje daar dus helemaal niet woonde. Erger nog, Pinkeltje bestond helemaal niet maar kwam uit de grote duim van Dick Laan.

Onder het genot van een drankje en een heerlijk hapje kwamen we erachter dat we alle drie dezelfde herinnering hadden! Alle drie waren we ervan overtuigd dat Pinkeltje daar woonde, daar in Boekhandel Laan aan de Wijkerstraatweg in Velsen Noord, een hilarisch moment toen we elkaar aankeken en beseften dat we destijds toch wel een levendige fantasie hadden……..Wat zal Pinkeltje gelachen hebben….