Pollo Patate

pollopatate

Een favoriet gerecht bij ons in de familie. Waarom? Het is gewoon lekker, het maakt de tafel zo gezellig met zo grote ovenschaal op tafel en hompen brood ernaast. De Italiaanse sfeer is met dit gerecht zo gecreëerd! En lekker dat het is! Je eet je vingers erbij op. Ook de meest moeilijke eter zal de aromatische geuren van dit ovengerecht niet kunnen weerstaan. Succes gegarandeerd!

Het recept is voor 4 personen.

Wat heb je nodig:

1 kilo kip

1 kilo aardappelen

Witte of rode wijn

2 uien, 4 tenen knoflook

pl. 8 tomaten

3 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm, 5 blaadjes salie, 2 laurierblaadjes. Bij AH kun je deze kruiden vers als pakketje Italiaanse kruidenmix kopen dat je in zijn geheel kunt gebruiken. Wel zo makkelijk, ben je in 1 x klaar.

Zout, olijfolie

Hoe maak je het:

Was de kip en snijd of knip die in kleine stukken. Kook de kip samen met de laurier 10 minuten voor in een beetje water.

De aardappelen kunnen gewone geschilde en in blokjes gesneden aardappelen zijn, of krieltjes, of nieuwe met schil in blokjes. Kook de aardappelen ongeveer 10 minuten voor met wat zout.

In een ovenschaal in wat olie allereerst de kip, dan de in vieren gedeelde uien plus knoflook en daarna de aardappelen aanbraden. Afblussen met wijn en tomaten in blokjes toevoegen. Het geheel moet dan ¾ in vocht staan. Breng het geheel aan de kook. Voeg de kruiden toe, schep het geheel goed door en plaats het dan in het midden van de oven (175 C.) Na 20 minuten checken of de aardappels gaar zijn. Als die gaar zijn de schotel uit de oven nemen of indien gewenst nog heel even de grill aanzetten voor extra effect.

Vlak voor het opdienen een scheut goede geurige olijfolie over de schotel sprenkelen en eventueel nog een tak rozemarijn toevoegen voor garnering. Opdienen met ciabatta brood en een goede wijn!

(mocht er weinig vocht in de schotel zijn tijdens het bakken in de oven dan en scheut water/wijn toevoegen).