Surinaamse pindasoep en de Indische variant

Komend weekend ga ik op verzoek pindasoep maken. Ik zag dat ik dit recept nog niet heb prijsgegeven, dus bij deze het geheim van de lekkerste pindasoep!

Tegenwoordig kun je pindasoep ook bij de supermarkt kopen, net als veel andere exotische soepen. Laat je niet verleiden want ik heb ze allemaal geproefd en niet één, nee echt niet één, lijkt op de soep die volgens authentiek recept wordt gemaakt. Dus wil je een keertje pindasoep proberen? Maak hem dan volgens dit recept. Succes gegarandeerd. Je moet wel van pittig houden.

Ik kan me herinneren dat ik mijn pindasoep voor het eerst mijn schoonfamilie voorschotelde. Ze trokken zo’n gezicht van: Hoe komen we hier netjes onderuit. Je kent zo’n situatie vast wel. Beleefd iets afslaan is best lastig, vooral als je weet dat het vast niet zo zal smaken als thuis. De zwager die ‘ik heb net gegeten, dus ik wil maar een heel klein beetje’ als smoes gebruikte, heeft daarna nog twee keer opgeschept. Hij had nog nooit zulke lekkere pindasoep gegeten.

Genoeg gekletst! We gaan over tot actie.

Wat heb je nodig:

Een driekwart pot Surinaamse pindakaas

Cassave (ik gebruik altijd diepvries, de zakjes met blauwe tekst)

Zoutvlees

Twee kippenbouten

Ui

Knoflook

Paar takken selderij

Ossenstaart

Pimentkorrels

Laurierblaadjes

Runderbouillontablet

 

Hoe maak je het:

Een paar dagen van tevoren trek ik twee liter bouillon van de ossenstaart, laurier en pimentkorrels. Ik gebruik voor bouillon altijd ossenstaart omdat ik dat gewoon het lekkerste vind. De bouillon wordt krachtig en vol van smaak.

Kook het zoutvlees uit en snij in kleine stukjes en was de kip en hak deze in stukken.

Snipper een ui en 3 teentjes knoflook.

Zet de bouillon op zacht vuur en laat deze zachtjes pruttelen. Voeg de bevroren cassave toe en laat de bouillon weer pruttelen. Bak de ui, knoflook, zoutvlees en kip op middelhoog vuur. Als de kip lekker bruin is, voeg de inhoud van de pan toe aan de soep, samen met de Surinaamse pindakaas. (dit is naar smaak, maar kijk uit, Surinaamse pindakaas is erg pittig. Voor meer pinda of om te binden, gebruik dan gewone pindakaas)

Goed doorroeren en de soep ik klaar als de cassave gaar is. Gaar is bij mij: de vork moet er soepel maar niet té soepel in gaan. Voeg op het laatste moment de takjes selderie toe.

In het origineel recept hoort er geen cassave in maar gekookte en als bal geknede banaan. Ik hou daar niet van omdat die vaak zo droog is. Cassave en pinda is een heerlijke combinatie dus wees niet bang om deze afwijkende bereidingswijze uit te proberen.

Ondanks dat het een gebonden soep is, eten wij er wat rijst bij.

Surinaamse pindasoep

 

Indische pindasoep

Voor de Indische pindasoep laat je de cassave en zoutvlees achterwege. Deze soep smaakt ondanks de overeenkomsten heel anders, en is ook overheerlijk!

Je voeg toe aan de bouillon:

Een stengel Sereh

Kokosmelk

Wat laos en gember.

Je serveert de soep met Taugé en rijst is optioneel.

Indische pindasoep