We zijn het spoor bijster

‘Nederland zegt Ho! tegen het verkeerde soort populisme.’, zei Rutte na zijn overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Wat bedoelt hij eigenlijk? Wat is verkeerd populisme?

Het baart me echt zorgen dat hij dit zegt nadat Wilders met 20 zetels de op 1 na grootste partij is geworden. En dat terwijl hij zijn A4tje een verkiezingsprogramma noemt, geen campagne voert, amper in een debat te zien is, en geen antwoord geeft op de vraag hoe hij zijn doelen wil realiseren.

In Nederland hebben we de rechtsstaat in een hoog vaandel staan, tenminste daar heeft iedereen zijn mond van vol. Toch kiest men vervolgens massaal voor een partij die overigens net als de VVD, CDA en SGP  die onze rechtsstaat op het spel zet. Het is toch wel lichtelijk zorgwekkend dat 40% van de politieke partijen het kennelijk geen probleem vindt, om onze rechtsstaat op het spel te zetten. Wat dat betreft hebben deze partijen flink hun best gedaan om stemmen bij de PVV weg te snoepen en worden de onderlinge verschillen steeds vager.

Ik denk ineens aan de opmerkingen: ‘Pleur op’ en ‘Normaal doen’ van onze minister-president, waarmee het ineens geoorloofd werd om dit te pas en te onpas te roepen. Dan komt de heer Buma met zijn verplichte volkslied op basisscholen, terwijl landen waarin dit al jaar en dag de normaalste zaak van de wereld is altijd wereldvreemd, communistisch of dictatoriaal werden genoemd.

Het lijkt er sterk op dat identiteitspopulisme de norm is geworden. Langzaam maar zeker zie ik dat Nederland steeds rechtser wordt. Top down, dan wel. De politiek geeft het ‘goede’ voorbeeld, beginnend met de boute uitspraken van Rutte, van wie je mag verwachten dat hij zijn morele verantwoordelijkheid neemt. Ook de media accepteert de nieuwe norm alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Zijn wij nu werkelijk zo diep gezonken dat rechts zo in opkomst is? Waar ligt dat aan, dat vraag ik me af. Zijn we zo hebzuchtig en gunt men de ander het licht in de ogen niet? Kunnen we niet meer delen? Nederland is het op drie na rijkste land van Europa en we staan nog steeds in de top 15 van de rijkste landen ter wereld. De werkeloosheid daalt enorm, de huizenmarkt is weer aangetrokken, de staatsschuld daalt en nog blijven we stemmen op partijen die als beste stuurlui aan wal zijn blijven staan.

Het is een prima ontwikkeling dat er dit jaar zoveel nieuwe partijen zijn bijgekomen. De opkomst van ruim 80% van de Nederlandse bevolking bij de verkiezingen en de aanwezigheid van nieuwe partijen die een tegengeluid laten horen, stemt me hoopvol. Het is een ontwikkeling die we serieus moeten nemen omdat we moeten voorkomen dat we afglijden naar een Trumpeus politiek klimaat.