Wij gaan de aarde redden!

Lang voordat wij bestonden, was er al leven op onze planeet. Wij waren niet de eerste en zullen zeker niet de laatste levende wezens zijn.

De mensheid is op drift en we zijn hard op weg om onszelf weg te vagen. Wordt dit nou zo’n doemblog? Welnee! Want al gaan wij dit niet meer meemaken, de aarde wordt echt een betere plek voor alles wat leeft. Positiever kan bijna niet toch?

Als wij plotseling allemaal zijn verdwenen, zal het leven voor de overgebleven dieren hard zijn, zeker in het begin. Denk aan alle huisdieren die ineens voor zichzelf moeten zorgen. Een groot deel is opgesloten in huis en zal een jammerlijke dood sterven. Een aantal zal kunnen ontsnappen en past zich wonderbaarlijk snel aan een de nieuwe situatie. Het recht van de sterkste geldt. De rashonden met de door de mens doorgefokte tekortkomingen, zijn de zwaksten en worden gegeten door sterkere exemplaren en roofdieren. De katten die uit huis kunnen, zullen zich al snel weten te redden en hun nakomelingen worden nog sterker.

Onze veestapel krijgt het moeilijk. Koeien die niet meer worden gemolken terwijl ze gefokt zijn op melkproductie en de schapen worden niet meer geschoren. Kortom, de gedomesticeerde dieren sterven bij bosjes omdat ze afhankelijk waren van ons. Echter de evolutie zal ervoor zorgen dat ook zij op termijn leren om voor zichzelf te zorgen en geen mens meer nodig hebben. Een andere diersoort die het moeilijk krijgt, is de kakkerlak. Die leeft immers op menselijk afval. Ook zij moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie.

De oceanen laten na een jaar al eerste tekenen van herstel zien. De visstand herstelt snel en als een kettingreactie worden de oceanen weer gezond. De plastic soep verdwijnt niet, en blijft een erfenis die de aarde bij zich blijft dragen. Na 500 jaar zijn slechts enkele bouwwerken nog zichtbaar die herinneren aan het bestaan van de mens. De Hooverdam, de Chinese muur en de Eiffeltoren blijven nog lang zichtbaar. Gebouwen, bruggen en wegen zijn dan al lang overwoekerd door planten.

De aarde is dus nog best te redden. En daar hoeven we eigenlijk helemaal niets voor te doen! Hoe makkelijk kan het zijn. We gaan gewoon door met waar we mee bezig zijn en over zo’n 150 jaar hebben we het voor elkaar.

Voor wie dit allemaal een beetje teveel van het goede is, kijk dan eens naar Life after people. Met deze documentaire kun je het allemaal nog eens op je in laten werken.